Εκδρομές
Η Οίτη είναι από τα ομορφότερα Ελληνικά βουνά. Σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα (2,5 ώρες περίπου) υψώνεται επιβλητική μπροστά στον περιπλανόμενο επισκέπτη και αποτελεί έναν ιδανικό τόπο για εκτός δρόμου διαδρομές και περιπλανήσεις.
Το χειμώνα που οι χιονοπτώσεις είναι έντονες στην περιοχή, οι περισσότεροι δασικοί δρόμοι είναι κλειστοί, αλλά από την άνοιξη και μετά ο επισκέπτης μπορεί με ευκολία να περάσει από τους γραφικότατους δασικούς της δρόμους και να απολαύσει τα υπέροχα τοπία της.
Παίρνοντας τον χωματόδρομο που ξεκινάει έξω από το χωριό στη θέση Χαλιάς, και που υπάρχει πινακίδα για Πυρά Ηρακλέους, ανηφορίζουμε μέσα στο ελατοδάσος καιφτάνουμε σε ένα μεγάλο γυμνό οροπέδιο, που ονομάζεται Καταβόθρα.
Μπαίνοντας στο οροπέδιο, βλέπουμε στα αριστερά μας μικρό λόφο, όπου έχει ανασκαφεί η θεμελίωση δωρικού ναού, που θεωρείται ότι ήταν αφιερωμένος στον Ηρακλή και σχετιζόταν με το μύθο της καύσης και της θεοποίησής του. Στο άλλο άκρο του οροπεδίου, στη βάση μεγάλου βράχου, βρίσκεται το στόμιο της Καταβόθρας, Τρύπα το ονομάζουν οι ντόπιοι, μιας φυσικής σήραγγας όπου εισρέουν τα νερά των γύρω πλαγιών και οδηγούνται στα υπόγεια δίκτυα του ασβεστολιθικού υποβάθρου για να καταλήξουν μάλλον στο Γοργοπόταμο.
Συνεχίζοντας το χωματόδρομο προς τα βόρεια, μπαίνουμε ξανά στο δάσος και κερδίζοντας ύψος περνάμε ανάμεσα από παλιές κτηνοτροφικές περιοχές, τώρα πλέον πυκνά δασωμένες, όπου έχουν μείνει λίγα ξέφωτα και μερικά κονάκια.
Με τη βοήθεια οδικού γεφυριού δρασκελίζουμε το Βαλόρεμα και ανηφορίζουμε προς τις Λιβαδιές, το πιο μεγάλο και ονομαστό οροπέδιο της Οίτης. Η μεγάλη βρύση που συναντάμε στη διακλάδωση είναι μία από τις πηγές του οροπεδίου, όπως και η βρύση του Καλογέρου που βρίσκεται λίγο νοτιότερα. Από τα νερά αυτά γεννιέται το Βαλόρεμα, εσωτερικό ποτάμι της Οίτης, που ενώνεται με έναν ακόμη μικρό ποταμό και σχηματίζουν το Γοργοπόταμο, που διασχίζει το ασβεστολιθικό τείχος μέσα από ένα εντυπωσιακό φαράγγι. Παρ’ όλο που οι γύρω κορυφές, όπως το Γρεβενό και ο Πύργος, στολίζονται από ασβεστολιθιακές στέψεις, το γεωλογικό υπόστρωμα στην ανώτερη αυτή ζώνη της Οίτης αποτελείται από φλύσχες, πετρώματα αδιαπέραστα από το νερό.Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στις Λιβαδιές να σχηματίζονται δύο μικρές αλλά μόνιμες λιμνούλες, όπου ζει ένας πληθυσμός αλπικών τριτώνων, μικρό αμφίβιο της αλπικής ζώνης.
Πεζοπορία
Μια κοντινή εκδρομή-περίπατος είναι ο χώρος της πηγής «Βελούχι». Στον ίσκιο των πλατανιών και με τον ήχο του τρεχούμενου νερού, μπορούμε να πιούμε τον καφέ μας, να κολατσίσουμε ψωμί ελιά και τομάτα παγωμένη μέσα στην πηγή και να ξεδιψάσουμε με το παγωμένο νερό της πηγής.Παίρνοντας το μονοπάτι που ξεκινάει από την πηγή, μπορούμε να φθάσουμε μέχρι τον παραδοσιακό νερόμυλο ο οποίος αν και εγκαταλειμμένος χρόνια διατηρεί ακόμη πολλά από τα παραδοσιακά του στοιχεία.
Ένας ακόμη προορισμός για πεζοπορία είναι η κορυφή της «Σκάλας» που δεσπόζει επιβλητικά και προστατευτικά πάνω από το χωριό. Η διαδρομή αυτή θα πρέπει να γίνεται με την συνοδεία ντόπιου συνοδού καθόσον λόγω της υπερβολικής βλάστησης τα μονοπάτια χάνονται.
Μονοπάτια
Παράδεισος για τους φυσιολάτρες, προορισμός όλων των εποχών για τους πεζοπόρους, η Οίτη διατρέχεται σχεδόν στο σύνολό της από ένα δίκτυο επαρκώς σηματοδοτημένων μονοπατιών, τα οποία σκαρφαλώνουν στις κορυφές της, κατεβαίνουν τα φαράγγια της και συνδέουν μεταξύ τους τα χωριά στις πλαγιές της. Αν και δύσκολα θα καταφέρετε να διασχίσετε ένα ολόκληρο μονοπάτι σε μία ημέρα, αξίζει τον κόπο να βολτάρετε για μερικές ώρες σε κάποιο από αυτά.
Κυνήγι
Τα βουνά της Φωκίδας αποτελούν άριστο βιότοπο για τα άγρια θηράματα, τόσο τα τριχωτά (Αγριόχοιρος, Λαγός) όσο και τα πτερωτά (Ορεινή Πέρδικα, Τσίχλα κ.λπ.), τα οποία οι κυνηγοί μπορούν να κυνηγούν ελεύθερα, όταν και όπου επιτρέπεται το κυνήγι. Εκτός του ελεύθερου κυνηγίου στη Φωκίδα λειτουργεί και η Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή Παρνασσίδας, που προσελκύει πολλούς κυνηγούς απ’ όλη τη χώρα.
Πληροφορίες για την Ε.Κ.Π. παρέχονται από το Δασαρχείο Άμφισσας (τηλ. & φαξ: 22650 22650), το οποίο ρυθμίζει το κυνήγι σ’ αυτήν, εκδίδει τις ειδικές άδειες κυνηγίου και καθορίζει τις ημερομηνίες και την περιοχή που θα κυνηγήσει κάθε ενδιαφερόμενος κυνηγός.
Η Ε.Κ.Π. Παρνασσίδας αναπτύσσεται σε έκταση 240.000 στρεμμάτων στα βουνά Γκιώνα, Βαρδούσια και Οίτη, διασχίζεται από τα ανώτερα τμήματα των ποταμών Μόρνου και Βοιωτικού Κηφισσού και καταλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Καλλιέων και το βορειοδυτικό τμήμα του Δήμου Γραβιάς. Διαθέτει άφθονο ντόπιο θήραμα (Αγριόχοιρο, Ζαρκάδι, Λαγό, Ορεινή Πέρδικα) καθώς και εκτρεφόμενο (Φασιανό, Πέρδικα Τσούκαρ, Ορτύκι).
Αθλητικές εγκαταστάσεις
- Γήπεδο ποδοσφαίρου στο δρόμο που ξεκινάει από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία και καταλήγει στο Βελούχι
- Γήπεδο μπάσκετ στη θέση Άγιοι Απόστολοι
- Γήπεδο ποδοσφαίρου 5χ5 στη θέση Άγιοι Απόστολοι
- Ιδιωτικό γήπεδο τένις στην είσοδο του χωριού